• Kedvenc videókHozzáadás kedvencekhez
 • Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

  Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról. Nem zavarjuk feleslegesen és e-mail címét nem adjuk át harmadik félnek.

  FELIRATKOZOM!
 • Írja meg véleményét!
  Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!
 • Write your opinion!
  All comments are welcome!

Elfogy a kitermelhető arany

Folyamatosan csökken a kibányászott arany mennyisége a világon és a minőség is egyre romlik. 2011-ben és 2012-ben 225 millió uncia aranyat fedeztek fel, ami a két év 1620,25 dolláros átlagárfolyamával számolva közel 365 milliárd dollárnak felel meg (1 uncia=31,1035 gramm). Persze a csökkenő kitermelés és a növekvő kereslet rövid távon nem jelent áremelkedést.

Az aranykitermelés a 400 millió unciás feltárást hozó 2003 és 2004 óta - az IntierraRMG kétéves periódusokban számol - csökken, az utóbbi két évben felhalmozott készlet mégis több mint a dupláját éri az arany időközben bekövetkezett négyszeres drágulása miatt. Az egy évtizede tartó romló tendencia az utóbbi négy évben felgyorsult, és ha nem történik drámai fordulat a feltárásban, akkor folyamatosan kevesebb arany lesz elérhető a piacokon.
A Conclude Befektetési Zrt. közleménye szerint ráadásul a kitermelt nemesfém érc minősége is romlik. Szakértők akkor tartják gazdaságosnak az arany kiművelését, ha az aranykoncentráció meghaladja a 2,5 gramm/tonnás szintet, márpedig a 2011-12-es 1,17 gramm/tonnás érték ennek kevesebb mint a fele. Hiába javul a kitermelési technológia, a jelentősebb aranykészletek a kedvezőtlen geológiai feltételű helyeken, mindenekelőtt Afrikában találhatók. Itt hozták felszínre a legtöbb és legjobb minőségű aranyat az utóbbi egy évtizedben, az afrikai kitermelést azonban hátráltatják a bérezésükkel elégedetlen bányászok sztrájkjai.
A mai Magyarország területén utoljára a 18. század második felében bányásztak aranyat (és ezüstöt), Telkibányán. A legutolsó, 1964. évi teljes körű geofizikai mérés és kutatás végkövetkeztetése szerint bár Magyarországon van arany, ez gazdaságosan nem nyerhető ki. A '90-es évek elején a Magyar Nemzeti Bank MNB közreműködésével a Börzsönyben végeztek aranykutatásokat, ám az ottani aranykoncentráció geológusok szerint nem éri el a gazdaságos 2,5 gramm/tonnás szintet, és a teljes készlet is a kritikusnak tartott 10 tonna alatt marad.
Az 1996 elején próbálkozó ausztrál Rhodes Minings által tulajdonolt Enargit Kft. sem járt sikerrel, noha azt állította, az egyik legnagyobb közép-kelet-európai aranylelőhelyet fedezte fel Recsk-Lahócabányán, miután próbafúrásai alapján legkevesebb 31 tonna aranyat feltételezett a helyszínen.
Az MNB aranykészlete az idén február végén mindössze 120 millió eurót képviselt a közel 35,9 milliárd eurós jegybanki tartalékból - olvasható a Conclude Zrt. összegzésében. A kibányászható mennyiség csökkenésével előtérbe kerül az újrahasznosítás és az USÁ-ban vállalkozások indulnak az aszteroidákról történő bányászat kiépítésére is.

Forrás : MTIAjánlja ismerőseinek:


További bejegyzések

Erre vártunk, hamarosan emelkedhet az arany árfolyama

Az Erste csoport szakértői által publikált tanulmány szerint hamarosan eléri a mélypontot az arany árfolyama, és a jegybankok intézkedései ezután várhatóan emelkedni fog; a csoport 12 havi célárfo..

Jó biznisz lesz az aranycsempészet Indiában

Jelentősen növekszik az aranyra kivetett vám és fogyasztási adó Indiában. Az unortodox módszerek miatt várhatóan virágozni fog az aranycsempészet a világ legnagyobb aranyfogyasztójánál.

Mennyi időre elég a palaolaj?

Sokat hallani manapság az új kőolaj és földgáz kitermelési lehetőségekről, a palagázról és a palaolajról. De vajon mennyi gazdaságosan kitermelhető palaolajat találtak eddig és ez mennyi ideig kép..

Jelentősen csökkeni fog a járművek fosszilis üzemanyag-felhasználása

2050-re elterjednek a megújuló energiákat használó, elektromos közlekedési eszközök. Ezt a Magyar Szolár Szövetség elnöke mondta el az E-utakon az EU című előadásában. Remélem, hogy nem csak a kin..

Csak harmadik az alternatív befektetési célok között az arany

Az alacsony betéti kamatok miatt befektetési alapba, részvénybe és csak ezek után aranyba fektetnének a pénzügyekben tájékozottabb befektetők. Az elmúlt pár hónap őket igazolja.

Gigantikus aranyérclelőhelyet találtak Kínában

Ázsia egyik legnagyobb aranyérclelőhelyet fedezték fel geológusok a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. Feltételezésük szerint nagyjából 53 tonna aranyat és 31 000 tonna rezet rejt ..

Betiltanák a ciános aranybányászatot Romániában

A tiszai ciánszennyezés kapcsán ismerté vált ciános nemesfém bányászat betiltását javasolta Remus Cernea román zöld párti parlamenti képviselő, aki a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) jel..

286-ra csökkent a magyar CDS középárfolyam

Több hónapja nem volt ilyen alacsonyan Magyarország credit default swaps középárfolyama. Londoni elemzők elmondják, hogy mi okozhatta ezt a kedvező változást.

Csökkent az INA nettó profitja

Az INA EBITDA 22 százalékot, míg a nettó profit 10 százalékot esett az előző évhez képest. A cikkből megtudható az export és a beruházások alakulása mellett számos fontos adat a horvát olajipari t..

Több kőolajat termelt az OMV 2013 első negyedévében

Több olajat termelt, de kevesebbet adott el az OMV az idei év első negyedében. A termelési többlet első sorban a jemeni és líbiai olajmezőkről származik. A finomító árrés csökkenését is indokolta ..

Összes bejegyzés:

Kőolaj, földgáz
Arany, platina, ezüst
Deviza

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!


Látta már az aktuális arany és deviza árfolyamokat?

A megjelenített adatokért illetve a használatukból származó károkért nem vállalunk felelősséget.

Szoftverfejlesztés, keresőoptimalizálás: Lonesoft
A legjobb banki kamatok összehasonlítása