Arany árfolyam

Aktuális arany ár és árfolyam grafikon (havi, negyedéves, éves és 5 éves időszakra).

Arany árfolyam (uncia)

Hirdetés

Arany

Vegyjele Au a latin Aurum alapján. A vasnál egymilliószor, a réznél ezerszer ritkább fém.

Az arany tiszta állapotában igen lágy, ezért különféle fémekkel ötvözik. Az aranyötvözet finomságát karátban szokás megadni. Az ötvözetlen tiszta arany 24 karátos, a 14 karátos ötvözetben már csak 58 % arany található. A bankok széfjeiben őrzött aranyrudak általában 400 uncia színaranyat tartalmaznak. Az árakat USD/uncia és USD/kg-ban szokták általában megadni. Egy uncia 31,1034768 grammnak felel meg. A legtöbb aranyat Kínában, Dél Afrikában és Ausztráliában termelik. A legnagyobb aranyrögöt is Ausztráliában találták az 1800-aas évek vége felé, súlya 286 kilogramm volt.Valaha Magyarország volt az aranybányászat központja, a középkorban Európa aranytermelésének közel a felét adta a Körmöcbányai és a Selmecbányai aranybánya. Pénzügyi és gazdasági válságok idején az aranybefektetés igen kedvelt. A nagybefektetők általában tartanak aranyat a portfóliójukban.

Az arany ipari felhasználása folyamatosan növekszik. Elsősorban elektronikai eszközökbe építik be és ezek hulladékából igyekeznek is visszanyerni. Az aranyfog egyre kevésbé divatos, így a fogászati célú felhasználás csökken. Természetesen a vegyipar is nagy fogyasztó, bár itt helyettesítő anyagok előállítására nagy erőfeszítéseket tesznek, egyenlőre sikertelenül. Ipari felhasználásnak vehetjük az aranyékszerek előállítását is. Indiában és Kínában hatalmas tömegek jutottak el arra az életszínvonalra, hogy aranyékszert vásárolhatnak, így a kereslet jelentősen megnőtt. Indiában vallási okok is közrejátszanak az aranyékszerek népszerűségében.

Ezüst

Vegyjele Ag a latin Argentum alapján.

Az ezüst árát az osztrák Ögussa és a New York-i értéktőzsdék árfolyamai alapján szokásos meghatározni. A legtöbb ezüstöt Peruban, Mexikóban és Kínában termelik.


Látta már az aktuális deviza és olaj árfolyamokat? Kövesse az arany árfolyam alakulását az olajar.hu-n!

A megjelenített adatokért illetve a használatukból származó károkért nem vállalunk felelősséget.

  • olajar.hu Hozzáadás kedvencekhez

  • Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

    Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról. Nem zavarjuk feleslegesen és e-mail címét nem adjuk át harmadik félnek. FELIRATKOZOM!

  • Írja meg véleményét!
    Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!
  • Write your opinion!
    All comments are welcome!
Ossza meg barátaival, ismerőseivel!