• Kedvenc videókHozzáadás kedvencekhez
 • Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

  Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról. Nem zavarjuk feleslegesen és e-mail címét nem adjuk át harmadik félnek.

  FELIRATKOZOM!
 • Írja meg véleményét!
  Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!
 • Write your opinion!
  All comments are welcome!

Jó biznisz lesz az aranycsempészet Indiában

Jelentősen növekszik az aranyra kivetett vám és fogyasztási adó Indiában. Az unortodox módszerek miatt várhatóan virágozni fog az aranycsempészet a világ legnagyobb aranyfogyasztójánál.

India eddig is a Földünk legnagyobb “aranyfogyasztójának” számított, miután az országban hagyományosan a sárga nemesfém a legnépszerűbb ajándéktárgy, így tavaly a globális kereslet 28 százalékát adta a szubkontinens. India aranyimportja tavaly 864 tonnát tett ki, ami még ennél is nagyobb lehet az idén.
Idén májusig az aranybehozatal már meghaladta az 500 tonnát, ebből 400 tonna az idei második negyedévben került Indiába, ez másfélszer több az előző év azonos időszakáénál.
A jelentős aranybehozatal miatt India folyó fizetési mérlegének hiánya évről évre nő, ami 2012-ben rekordszintet, 32,63 milliárd dollárt ért el, ez az ország GDP-jének 6,7 százalékával egyenlő. Az aranybehozatal visszaszorítása céljából az indiai kormány tavaly már két lépésben, 2 százalékról 6 százalékra emelte az importvámot, de ezzel sem tudta megfékezni a sárga nemesfém iránti keresletet.
Erre az Arany Világtanács szerint az újabb szigorítás sem lesz képes, ezzel szemben nőhet a csempészet, mivel az indiai kereslet kielégítése céljából a kereskedők mindent megtesznek azért, hogy a behozott mennyiségek ne csökkenjenek. Indiába a férfiak 10 ezer, a nők 20 ezer rúpia értékig vihetnek be vámmentesen aranytárgyakat és -ékszereket (1 dollár = 57,53 rúpia). Ez 6-7 grammnak felel meg, ami felett 4 százalék a vám, míg az aranytömb átléptetéséért 10 százalék, de az egy kiló fölötti mennyiséget elkobozzák.
A NAV honlapja szerint az arany gyakorlatilag korlátlanul utaztatható az Európai Unió határain belül, míg a készpénzre több országban 10 ezer eurós kiviteli tilalom vonatkozik. Az USA-ban - ahol hivatalosan 1973-ban értékelték fel utoljára az aranyat, akkor unciánként 42,22 dollárban rögzítették az árfolyamot, ami pénteken 1385 dollár körüli tényleges határidős árat jelentett augusztusra - is nyilatkozni kell 10 ezer dollár érték felett. Szingapúrba 2012 októberétől áfa- és vámmentesen szállítható befektetési arany, éppúgy, mint Ausztráliába.

Forrás : MTIAjánlja ismerőseinek:


További bejegyzések

Erre vártunk, hamarosan emelkedhet az arany árfolyama

Az Erste csoport szakértői által publikált tanulmány szerint hamarosan eléri a mélypontot az arany árfolyama, és a jegybankok intézkedései ezután várhatóan emelkedni fog; a csoport 12 havi célárfo..

Jó biznisz lesz az aranycsempészet Indiában

Jelentősen növekszik az aranyra kivetett vám és fogyasztási adó Indiában. Az unortodox módszerek miatt várhatóan virágozni fog az aranycsempészet a világ legnagyobb aranyfogyasztójánál.

Mennyi időre elég a palaolaj?

Sokat hallani manapság az új kőolaj és földgáz kitermelési lehetőségekről, a palagázról és a palaolajról. De vajon mennyi gazdaságosan kitermelhető palaolajat találtak eddig és ez mennyi ideig kép..

Jelentősen csökkeni fog a járművek fosszilis üzemanyag-felhasználása

2050-re elterjednek a megújuló energiákat használó, elektromos közlekedési eszközök. Ezt a Magyar Szolár Szövetség elnöke mondta el az E-utakon az EU című előadásában. Remélem, hogy nem csak a kin..

Csak harmadik az alternatív befektetési célok között az arany

Az alacsony betéti kamatok miatt befektetési alapba, részvénybe és csak ezek után aranyba fektetnének a pénzügyekben tájékozottabb befektetők. Az elmúlt pár hónap őket igazolja.

Gigantikus aranyérclelőhelyet találtak Kínában

Ázsia egyik legnagyobb aranyérclelőhelyet fedezték fel geológusok a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. Feltételezésük szerint nagyjából 53 tonna aranyat és 31 000 tonna rezet rejt ..

Betiltanák a ciános aranybányászatot Romániában

A tiszai ciánszennyezés kapcsán ismerté vált ciános nemesfém bányászat betiltását javasolta Remus Cernea román zöld párti parlamenti képviselő, aki a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) jel..

286-ra csökkent a magyar CDS középárfolyam

Több hónapja nem volt ilyen alacsonyan Magyarország credit default swaps középárfolyama. Londoni elemzők elmondják, hogy mi okozhatta ezt a kedvező változást.

Csökkent az INA nettó profitja

Az INA EBITDA 22 százalékot, míg a nettó profit 10 százalékot esett az előző évhez képest. A cikkből megtudható az export és a beruházások alakulása mellett számos fontos adat a horvát olajipari t..

Több kőolajat termelt az OMV 2013 első negyedévében

Több olajat termelt, de kevesebbet adott el az OMV az idei év első negyedében. A termelési többlet első sorban a jemeni és líbiai olajmezőkről származik. A finomító árrés csökkenését is indokolta ..

Összes bejegyzés:

Kőolaj, földgáz
Arany, platina, ezüst
Deviza

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!


Látta már az aktuális arany és deviza árfolyamokat?

A megjelenített adatokért illetve a használatukból származó károkért nem vállalunk felelősséget.

Szoftverfejlesztés, keresőoptimalizálás: Lonesoft
A legjobb banki kamatok összehasonlítása