• Kedvenc videókHozzáadás kedvencekhez
 • Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

  Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról. Nem zavarjuk feleslegesen és e-mail címét nem adjuk át harmadik félnek.

  FELIRATKOZOM!
 • Írja meg véleményét!
  Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!
 • Write your opinion!
  All comments are welcome!

Csökkent az INA nettó profitja

Az INA EBITDA 22 százalékot, míg a nettó profit 10 százalékot esett az előző évhez képest. A cikkből megtudható az export és a beruházások alakulása mellett számos fontos adat a horvát olajipari társaságról, melynek kisebbségi tulajdonosa a MOL Nyrt..

Az INA horvát olajipari társaság mintegy 7 milliárd kuna árbevételt ért el az idén az első negyedévben, lényegében ugyanannyit, mint egy évvel korábban, miközben exportja 25 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest. A vállalat honlapján közzétett legfrissebb pénzügyi jelentés szerint növekedett a boszniai, a szlovéniai és az egyéb piacokra irányuló kivitel, miközben csökkent a késztermékek behozatala.
A több mint 1 milliárd kunát kitevő EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) éves összehasonlításban 22 százalékkal esett vissza, amit főként a szénhidrogén-kitermelés természetes csökkenése, a finomítás és a marketing, illetve a kiskereskedelem visszaesése, valamint az átlagos termékárrés enyhe csökkenése okozott.
A nettó profit 376 millió kunát tett ki, ami 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A tőkebefektetések értéke a tavalyi év ugyanezen időszakához hasonlóan 163 millió kuna volt. Ennek többségét a kőolajtermelésre, a benzinkúthálózat modernizálására, az olajfinomítók felújítási projektjének előkészítésére irányuló horvátországi beruházások tették ki. Áprilisban az INA 400 millió dolláros szindikált hitelt vett fel, hogy biztosítsa a jövőbeni tőkeberuházások stabil finanszírozását.
A kutatás és termelés ágazat 1,61 milliárd kunás EBITDÁ-ja 331 millió kunás javulás a tavalyi év első negyedévéhez képest. Ezt egyfelől a szénhidrogének átlagos realizált árának növekedése, a gázimport csökkenése és az operatív hatékonyság növelése eredményezte. A pozitív trendeket azonban tompította a hazai szénhidrogén mezők természetes kimerülése.
A finomítás és kereskedelem szegmens teljesítménye az előző negyedévhez képest kedvezőbben alakult: emelkedett a fehéráru hozama, csökkent a saját fogyasztás és veszteség, javult az új üzemek kihasználtsága, növekedett az üzemanyagok értékesítése, különösen a tengerparton. Éves összehasonlításban azonban összességében 162 millió kunával 17 millió kunára romlott az ágazat teljesítménye - áll a Mol olajipari társaság 49,1 százalékos tulajdonában lévő INA ez évi első negyedéves jelentésében.

Forrás : MTIAjánlja ismerőseinek:


További bejegyzések

Erre vártunk, hamarosan emelkedhet az arany árfolyama

Az Erste csoport szakértői által publikált tanulmány szerint hamarosan eléri a mélypontot az arany árfolyama, és a jegybankok intézkedései ezután várhatóan emelkedni fog; a csoport 12 havi célárfo..

Jó biznisz lesz az aranycsempészet Indiában

Jelentősen növekszik az aranyra kivetett vám és fogyasztási adó Indiában. Az unortodox módszerek miatt várhatóan virágozni fog az aranycsempészet a világ legnagyobb aranyfogyasztójánál.

Mennyi időre elég a palaolaj?

Sokat hallani manapság az új kőolaj és földgáz kitermelési lehetőségekről, a palagázról és a palaolajról. De vajon mennyi gazdaságosan kitermelhető palaolajat találtak eddig és ez mennyi ideig kép..

Jelentősen csökkeni fog a járművek fosszilis üzemanyag-felhasználása

2050-re elterjednek a megújuló energiákat használó, elektromos közlekedési eszközök. Ezt a Magyar Szolár Szövetség elnöke mondta el az E-utakon az EU című előadásában. Remélem, hogy nem csak a kin..

Csak harmadik az alternatív befektetési célok között az arany

Az alacsony betéti kamatok miatt befektetési alapba, részvénybe és csak ezek után aranyba fektetnének a pénzügyekben tájékozottabb befektetők. Az elmúlt pár hónap őket igazolja.

Gigantikus aranyérclelőhelyet találtak Kínában

Ázsia egyik legnagyobb aranyérclelőhelyet fedezték fel geológusok a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. Feltételezésük szerint nagyjából 53 tonna aranyat és 31 000 tonna rezet rejt ..

Betiltanák a ciános aranybányászatot Romániában

A tiszai ciánszennyezés kapcsán ismerté vált ciános nemesfém bányászat betiltását javasolta Remus Cernea román zöld párti parlamenti képviselő, aki a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) jel..

286-ra csökkent a magyar CDS középárfolyam

Több hónapja nem volt ilyen alacsonyan Magyarország credit default swaps középárfolyama. Londoni elemzők elmondják, hogy mi okozhatta ezt a kedvező változást.

Csökkent az INA nettó profitja

Az INA EBITDA 22 százalékot, míg a nettó profit 10 százalékot esett az előző évhez képest. A cikkből megtudható az export és a beruházások alakulása mellett számos fontos adat a horvát olajipari t..

Több kőolajat termelt az OMV 2013 első negyedévében

Több olajat termelt, de kevesebbet adott el az OMV az idei év első negyedében. A termelési többlet első sorban a jemeni és líbiai olajmezőkről származik. A finomító árrés csökkenését is indokolta ..

Összes bejegyzés:

Kőolaj, földgáz
Arany, platina, ezüst
Deviza

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!


Látta már az aktuális arany és deviza árfolyamokat?

A megjelenített adatokért illetve a használatukból származó károkért nem vállalunk felelősséget.

Szoftverfejlesztés, keresőoptimalizálás: Lonesoft
A legjobb banki kamatok összehasonlítása