• Kedvenc videókHozzáadás kedvencekhez
 • Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

  Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról. Nem zavarjuk feleslegesen és e-mail címét nem adjuk át harmadik félnek.

  FELIRATKOZOM!
 • Írja meg véleményét!
  Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!
 • Write your opinion!
  All comments are welcome!

Indulhat a palagáz kitermelés Kínában

Kínában elindulhat a palagáz kitermelése, miután az ország vezetése jóváhagyott egy a Shell olajvállalattal kötött termelésmegosztási szerződést. Ezzel csökkentheti a hagyományos forrásokkal szembeni függőségét, sőt csökkenti a károsanyag-kibocsátását is.

A hírt a Shell vezérigazgatója, Peter Voser jelentette be a kínai fővárosban egy konferencián azzal, hogy a szecsuani Fusunban indítandót a közeljövőben várhatóan több hasonló projekt fogja követni. Az is elhangzott, hogy a vállalat évi 1 milliárd dollárt készül költeni a feltárásokat szolgáló kutatásokra. A világ második legnagyobb gazdaságának energiaigénye köztudottan egyre nő, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2010-ben azt jósolta, hogy 2030-ra Kína olajszükségletének 79 százalékát importból lesz kénytelen fedezni. Mindez arra ösztönzi az országot, hogy mindinkább új energiaforrások után nézzen.
Kína palagáz tartalékának becslésében vannak ellentmondások, de a kínai hivatalos számok szerint az ország több palagázzal rendelkezik, mint az Egyesült Államok és Kanada együttesen. Kína most folyó 12. ötéves tervében 2015-ig 6,5 milliárd köbméter kitermelését irányozta elő évente. 2020-ra 100 milliárd tonnára nőhet a mennyiség. Peking célja, hogy 2020-ra az ország energiaszükségletének 10 százalékát ebből a forrásból biztosítsa.
Korábbi hírek szerint a kutatásban a világ nagyjai vesznek részt, így a Royal Dutch Shell, Chevron, Exxon Mobil and British Petroleum, helyi vállalatokkal, elsősorban Szecsuan és Kujcsou tartományokban.
A különösen Európában a környezetvédő mozgalmak által rendkívüli fenntartásokkal fogadott és kezelt - nagy körültekintést igénylő - palagáz kitermelés kivitelezésére még viszonylag kevés vállalat rendelkezik megfelelő szakmai garanciákkal.
Az Egyesült Államokban a palagáz kitermelése gyakorlat, még ha területenként más és más is a fogadtatása, illetve a szabályozása. A környezetvédők a víz és levegőszennyezéssel járó technológia ádáz ellenségeivé váltak, filmekkel mutatják be a korábbi baleseteket, a szivárgások miatt keletkezett robbanásokat, állatok és emberek megbetegedését. Megfigyelők szerint a palagáz ellenzőinek láthatatlan támogatói között a világban ott vannak a szénhidrogén-kitermelő és -exportáló lobbik. A lakossági ellenállás ellenére a kísértés rendkívül nagy a jelentős palagáz tartalékokkal rendelkező államokban arra, hogy mind nagyobb arányban helyettesítsék a hagyományos energiaforrásokat. A legfrissebb kínai vonatkozású hírek azt jelentik, hogy a palagáz termelés Kínában zöld utat kapott, vagyis az engedélyezők számoltak az esetleges környezeti ártalmakkal, elsősorban is a technológia hatalmas vízigényével és az egyre környezettudatosabb lakosság esetleges tiltakozásával.
Elemzők ugyanakkor összességében úgy vélik: Kína "két legyet üt egy csapással". Az utat folytatva kiváltja a szénhidrogének egyre nagyobb részét és a palagáz - a nagyrészt szénre alapozott - energiatermelésébe történő bevonásával csökkenti a károsanyag-kibocsátást, a levegőszennyezést.

Forrás : MTIAjánlja ismerőseinek:


További bejegyzések

Erre vártunk, hamarosan emelkedhet az arany árfolyama

Az Erste csoport szakértői által publikált tanulmány szerint hamarosan eléri a mélypontot az arany árfolyama, és a jegybankok intézkedései ezután várhatóan emelkedni fog; a csoport 12 havi célárfo..

Jó biznisz lesz az aranycsempészet Indiában

Jelentősen növekszik az aranyra kivetett vám és fogyasztási adó Indiában. Az unortodox módszerek miatt várhatóan virágozni fog az aranycsempészet a világ legnagyobb aranyfogyasztójánál.

Mennyi időre elég a palaolaj?

Sokat hallani manapság az új kőolaj és földgáz kitermelési lehetőségekről, a palagázról és a palaolajról. De vajon mennyi gazdaságosan kitermelhető palaolajat találtak eddig és ez mennyi ideig kép..

Jelentősen csökkeni fog a járművek fosszilis üzemanyag-felhasználása

2050-re elterjednek a megújuló energiákat használó, elektromos közlekedési eszközök. Ezt a Magyar Szolár Szövetség elnöke mondta el az E-utakon az EU című előadásában. Remélem, hogy nem csak a kin..

Csak harmadik az alternatív befektetési célok között az arany

Az alacsony betéti kamatok miatt befektetési alapba, részvénybe és csak ezek után aranyba fektetnének a pénzügyekben tájékozottabb befektetők. Az elmúlt pár hónap őket igazolja.

Gigantikus aranyérclelőhelyet találtak Kínában

Ázsia egyik legnagyobb aranyérclelőhelyet fedezték fel geológusok a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. Feltételezésük szerint nagyjából 53 tonna aranyat és 31 000 tonna rezet rejt ..

Betiltanák a ciános aranybányászatot Romániában

A tiszai ciánszennyezés kapcsán ismerté vált ciános nemesfém bányászat betiltását javasolta Remus Cernea román zöld párti parlamenti képviselő, aki a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) jel..

286-ra csökkent a magyar CDS középárfolyam

Több hónapja nem volt ilyen alacsonyan Magyarország credit default swaps középárfolyama. Londoni elemzők elmondják, hogy mi okozhatta ezt a kedvező változást.

Csökkent az INA nettó profitja

Az INA EBITDA 22 százalékot, míg a nettó profit 10 százalékot esett az előző évhez képest. A cikkből megtudható az export és a beruházások alakulása mellett számos fontos adat a horvát olajipari t..

Több kőolajat termelt az OMV 2013 első negyedévében

Több olajat termelt, de kevesebbet adott el az OMV az idei év első negyedében. A termelési többlet első sorban a jemeni és líbiai olajmezőkről származik. A finomító árrés csökkenését is indokolta ..

Összes bejegyzés:

Kőolaj, földgáz
Arany, platina, ezüst
Deviza

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!


Látta már az aktuális arany és deviza árfolyamokat?

A megjelenített adatokért illetve a használatukból származó károkért nem vállalunk felelősséget.

Szoftverfejlesztés, keresőoptimalizálás: Lonesoft
A legjobb banki kamatok összehasonlítása