• Kedvenc videókHozzáadás kedvencekhez
 • Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

  Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról. Nem zavarjuk feleslegesen és e-mail címét nem adjuk át harmadik félnek.

  FELIRATKOZOM!
 • Írja meg véleményét!
  Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!
 • Write your opinion!
  All comments are welcome!

Új fejezetéhez érkezhet az ázsiai gazdasági hatalomért folyó harc

A Japán által a múlt hét végén bejelentett gazdaságösztönző csomag a jen nagyarányú leértékeléséhez és kínai válaszlépésekhez vezet majd, mely árfolyamháborút indíthat az ázsiai nagyok között. Kína meg fogja védeni gazdasági érdekeit - véli több kínai közgazdász.

A South China Morning Post hongkongi napilap szerkesztőségi cikkében úgy fogalmaz: a gazdasági reform bátor lépés afelé, hogy a szigetország két évtized stagnálás és defláció után ismét a világgazdaság meghatározó motorjává váljon. Az ugyanakkor versengő valutaleértékeléshez, hosszú távon pedig árfolyamháborúhoz vezethet az ázsiai kontinensen, mindenek előtt az exportját ezzel védeni próbáló Kína részéről. Ezt a véleményt osztotta Li Taj-kuj, a pekingi Csinghua Egyetem professzora, aki korábban a kínai jegybank tanácsadójaként is szolgált. A japán monetáris ösztönzés az egész régiót megbolygatja majd, s azt Kína biztosan nem hagyja majd szó nélkül - fogalmazott Li a China Daily napilapnak. A jen leértékelődése a térségbeli exportot drágítja, a japán exportot ugyanakkor olcsóbbá teszi, és így fellendíti a belső keresletet is - magyarázta Li. A jen jelentős gyengülése ugyanakkor nemcsak Kínát érinti kellemetlenül, a térségben Dél-Korea kivitele sérülhet jelentős mértékben, de Malajzia és Thaiföld is érezni fogja kereskedelmi adatain a japán csomag hatását - jegyzik meg a szakértők. Az árfolyamháború kérdése tavaly év vége óta állandó téma a kínai újságok címlapján. A kelet-ázsiai ország elsősorban az Egyesült Államokat és Japánt kritizálja a mennyiségi lazítás politikája és devizájuk értékének alacsonyan tartása miatt, mondván, ez a politika nem oldja meg az egyes országok gazdasági problémáit. Ji Kang, a kínai központi bank kormányzó helyettese március elején úgy fogalmazott: ha a világ nagy gazdaságai valutájuk leértékelésével próbálnának egymás ellen versenyezni a globális piacon, a kelet-ázsiai ország monetáris politikáját és más mechanizmusokat is felhasználva fogja megvédeni a jüant és az ország világgazdasági és - kereskedelmi erejét - hangoztatta Ji. A Zsenmin Zsipao központi pártlap március végi cikkében ugyanakkor még nem tartotta valószínűnek, hogy Kína árfolyamháborúba bocsátkozna.

Forrás : MTIAjánlja ismerőseinek:


További bejegyzések

Erre vártunk, hamarosan emelkedhet az arany árfolyama

Az Erste csoport szakértői által publikált tanulmány szerint hamarosan eléri a mélypontot az arany árfolyama, és a jegybankok intézkedései ezután várhatóan emelkedni fog; a csoport 12 havi célárfo..

Jó biznisz lesz az aranycsempészet Indiában

Jelentősen növekszik az aranyra kivetett vám és fogyasztási adó Indiában. Az unortodox módszerek miatt várhatóan virágozni fog az aranycsempészet a világ legnagyobb aranyfogyasztójánál.

Mennyi időre elég a palaolaj?

Sokat hallani manapság az új kőolaj és földgáz kitermelési lehetőségekről, a palagázról és a palaolajról. De vajon mennyi gazdaságosan kitermelhető palaolajat találtak eddig és ez mennyi ideig kép..

Jelentősen csökkeni fog a járművek fosszilis üzemanyag-felhasználása

2050-re elterjednek a megújuló energiákat használó, elektromos közlekedési eszközök. Ezt a Magyar Szolár Szövetség elnöke mondta el az E-utakon az EU című előadásában. Remélem, hogy nem csak a kin..

Csak harmadik az alternatív befektetési célok között az arany

Az alacsony betéti kamatok miatt befektetési alapba, részvénybe és csak ezek után aranyba fektetnének a pénzügyekben tájékozottabb befektetők. Az elmúlt pár hónap őket igazolja.

Gigantikus aranyérclelőhelyet találtak Kínában

Ázsia egyik legnagyobb aranyérclelőhelyet fedezték fel geológusok a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. Feltételezésük szerint nagyjából 53 tonna aranyat és 31 000 tonna rezet rejt ..

Betiltanák a ciános aranybányászatot Romániában

A tiszai ciánszennyezés kapcsán ismerté vált ciános nemesfém bányászat betiltását javasolta Remus Cernea román zöld párti parlamenti képviselő, aki a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) jel..

286-ra csökkent a magyar CDS középárfolyam

Több hónapja nem volt ilyen alacsonyan Magyarország credit default swaps középárfolyama. Londoni elemzők elmondják, hogy mi okozhatta ezt a kedvező változást.

Csökkent az INA nettó profitja

Az INA EBITDA 22 százalékot, míg a nettó profit 10 százalékot esett az előző évhez képest. A cikkből megtudható az export és a beruházások alakulása mellett számos fontos adat a horvát olajipari t..

Több kőolajat termelt az OMV 2013 első negyedévében

Több olajat termelt, de kevesebbet adott el az OMV az idei év első negyedében. A termelési többlet első sorban a jemeni és líbiai olajmezőkről származik. A finomító árrés csökkenését is indokolta ..

Összes bejegyzés:

Kőolaj, földgáz
Arany, platina, ezüst
Deviza

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!


Látta már az aktuális arany és deviza árfolyamokat?

A megjelenített adatokért illetve a használatukból származó károkért nem vállalunk felelősséget.

Szoftverfejlesztés, keresőoptimalizálás: Lonesoft
A legjobb banki kamatok összehasonlítása